El doctor Roberto Lastra al seu pas pel programa Què em passa doctor? de La Sexta va explicar la cirurgia d?un tumor cerebral a un pacient de 78 anys amb un glioma cerebral, tumor més freqüent, amb fluorescència intraoperatòria.
El Dr. Roberto Lastra, neurocirurgià a Neuroclínica Quirúrgica BCN, que és un institut mèdic especialitzat en neurocirurgia, ubicat al Centre Mèdic Teknon de Barcelona, aborda al programa ‘Què em passa doctor?’ de La Sexta, els tumors cerebrals.
Cada any es diagnostiquen a Espanya 3.500 casos nous de tumors cerebrals. Una patologia que pot aparèixer a qualsevol edat, però la incidència de la qual creix en la infància entre els 5 i els 14 anys i en els adults a partir dels 45 anys, afectant més els homes. En nens els tumors cerebrals solen ser primaris, és a dir, la massa tumoral s’origina al cervell. Però en adults els més comuns són els secundaris o metastàsics, que provenen d’altres tumors, sobretot de pulmó i de mama.
Es tracta d’una malaltia que aglutina més de 120 tipus de tumors. «Els tumors cerebrals més freqüents són els medul·loblastomes a l’edat infantil i els gliomes a l’adulta», destaca el doctor Lastra.
Pel que fa als símptomes, l’expert afirma que “alguns dels principals són les crisis epilèptiques, els vòmits o les alteracions visuals”.
En els darrers anys, l’avenç que s’ha produït en la neurocirurgia, que utilitza tècniques d’imatge intraoperatòries que permeten més precisió, la radioteràpia i quimioteràpia, han fet que les taxes de supervivència i curació hagin evolucionat de manera molt favorable.
La ressonància magnètica d’alta definició és la prova diagnòstica essencial en la localització de tumors.